Press releases

Immunterapi som behandling av återkommande urinvägsinfektioner – nu tre framgångsrika Fas II-studier i Hamlet BioPharma

By October 8, 2024 No Comments

Hamlet BioPharma, det innovativa läkemedelsbolaget, som utvecklar nya terapier mot cancer och infektioner, meddelar att bolaget nu har tre framgångsrika Fas II-studier efter det positiva resultatet från klinisk fas II-studie där immunterapi jämfördes med antibiotika.

Hamlet Biopharma har positiva resultat för patienter med recidiverande akut cystit, som behandlats med Interleukin-1 receptor hämmaren anakinra, positiva resultat för patienter med svår smärta i urinblåsan som behandlats med samma substans och positiva resultat för patienter med blåscancer, som behandlats med den tumördödande substansen Alpha1H. Hamlet Biopharma har totalt 15 läkemedelsprojekt i portföljen.

Framgångsrik Fas II-studie: Immunterapi som alternativ till antibiotikabehandling av återkommande urinvägsinfektione

Hamlet BioPharma har nyligen meddelat positiva resultat från en klinisk fas II-studie där immunterapi jämfördes med antibiotika. Användningen av anakinra (IL-1RA), är patenterad av bolaget för behandling av återkommande akut cystit. Studien genomfördes i samarbete med kliniska specialister i Giessen, Tysklad och behandling med anakinra minskade symtomen och antalet återkommande infektioner och förbättrade livskvaliteten.

Effekten var jämförbar med antibiotika, vilket är ett mycket lovande resultat.  Immunterapi med anakinra kan därmed minska behovet av antibiotika, och ett mycket viktigt steg i kampen mot resistenta bakterier. Dessutom kan den normala bakteriefloran bevaras, vilket i sin tur bidrar till att motverka antimikrobiell resistens. Nästa steg är en mer omfattande analys av studieresultaten, som kommer att lämnas in för vetenskaplig publicering.

Framgångsrik Fas II-studie: Immunterapi mot svåra smärttillstånd – behandling av svår smärta i urinblåsan

Användningen av substansen anakinra (IL-1RA), som är patenterad av bolaget för behandling av smärttillstånd i urinblåsan, har tidigare visat lovande effekter som off-label behandling i denna patientgrupp. Strax innan sommaren 2024 rapporterades nya data från den första delen av en kontrollerad klinisk studie där en betydande andel av patienterna har svarat positivt på behandling med anakinra. Smärtan minskade och livskvaliteten ökade hos denna svårt belastade patientgrupp. Dessutom visade laboratorietester en övertygande minskning av smärtmolekyler efter behandlingen, vilket stöder en direkt effekt av behandlingen på molekylär nivå.

För patienter med svår smärta i urinblåsan saknas det läkemedel med bestående effekter då vanliga smärtstillande läkemedel är inte effektiva. Vissa patienter är hjälpta av morfinbehandling eller kirurgi med avlägsnande av blåsan och stomi.

Framgångsrik Fas II-studie: Alpha1H – behandling av cancer i urinblåsan

Hamlet BioPharmas läkemedelskandidate Alpha1H dödar effektivt blåscancer celler och har visat mycket god effekt mot blåscancer i djurmodeller, både som akut och långsiktig behandling. Hamlet BioPharma har därför valt blåscancer som den första cancer-indikationen för kommersialisering av Alpha1H och har effektivt drivit utvecklingen av läkemedlet och de kliniska studier som krävs för godkännande. Baserat på framgångsrika randomiserade, placebokontrollerade data och ytterligare dosfinnande och tekniska analyser, har Alpha1H nu Fast Track status hos FDA och är inne i processen att genomföra Fas III-studier.

Blåscancer är en av de vanligaste formerna av cancer och är svårbehandlad med hög återfallsfrekvens.

Hamlet Biopharma

Author Hamlet Biopharma

More posts by Hamlet Biopharma